Tarihçi Kankal O Mezar Taşını Gebze’de Buldu!

Kocaeli tarih çalışmalarıyla tanınan Tarihçi-Yazar Recep Kankal, 97 sene sonra tarihi bir hatayı düzelterek çoğu kaynaklarda Lüleburgaz’da olduğu söylenen Sultan Abdülhamid’in Çinli Hocası olarak tanınan zatın mezar taşını yaptığı araştırmalar..

Tarihçi Kankal O Mezar Taşını Gebze’de Buldu!

Kocaeli tarih çalışmalarıyla tanınan Tarihçi-Yazar Recep Kankal, 97 sene sonra tarihi bir hatayı düzelterek çoğu kaynaklarda Lüleburgaz’da olduğu söylenen Sultan Abdülhamid’in Çinli Hocası olarak tanınan zatın mezar taşını yaptığı araştırmalar neticesinde Gebze’de tespit etti. Kankal’ın bu çalışması ulusal basında geniş yer buldu.

Sultan 2. Abdülhamid devrinde huzur dersleri veren ve Çin’e gönderilerek buradaki Müslümanlarla irtibatın sağlanmasında rol alan, yaşadığı dönemde “Çinli Hoca” olarak da bilinen Mehmed Eşref Efendi’nin mezar taşı Gebze’de bulundu. Gebze’de Osmanlı mezar taşları ve kitabeleri üzerine araştırmalar yapan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tarih Bölümü doktora öğrencisi Recep Kankal, iki yıl önce Gebze Merkez Mezarlığı’nda Mehmed Eşref Efendi’nin mezar taşını buldu ancak kesin bilgiye ulaşmak adına Mehmed Eşref Efendi’nin kayınvalidesinin mezar taşını bulana kadar bekledi.

Son devir Osmanlı alimlerinden olarak belirttiği Lüleburgazlı Mehmed Eşref Efendi’nin uzun yıllar dersiam olarak Fatih ve Süleymaniye medreselerinde eğitmenlik yaptığını belirten Tarihçi Kankal, ayrıca Sultan 2. Abdülhamid Han devrinde ramazan aylarında huzur dersleri de verdiğini söyledi.

Mehmed Eşref Efendi’nin Lüleburgaz’da dünyaya geldiğini, 29 Mart 1923’te vefat ettiğini ve mezar yerinin kaynaklarda doğduğu yer olan Lüleburgaz olarak geçtiğini bildiren Kankal, Mezar yeri Lüleburgaz olarak kaynaklarda belirtilmesine rağmen şimdiye kadar bu konuda netlik yoktu. Çalışmalarım neticesinde kabrinin Gebze’de olduğunu tespit ettim. Eşref Efendi’nin kayınvalidesi Cemile hanımın da vefat ettiğini, muhtemelen Çoban Mustafa Paşa türbesinin yanı başındaki hazireye defnedildiğini belirtti. 1960larda Gebze civarında Osmanlı döneminden kalma birçok mezar taşının tahrip edildiğini ifade eden Kankal, yol çalışmaları gibi nedenlerle birçok önemli zatlara ait mezar taşları Külliye bahçesinde istiflendiğini söyledi. Kankal, sonraki senelerde belediyenin girişimleriyle bu mezar taşlarının Gebze Merkez Mezarlığı girişine nakledildiğini ve koruma altına alınarak ziyarete açıldığını söyledi.

Kocaeli tarihi hakkında yaptığı çalışmalarıyla geçtiğimiz senelerde uluslararası sempozyumlarda bölgemiz tarihini öne çıkartan Tarihçi Kankal, Gebze tarihi bağlamında hazırladığı Osmanlı Bürokrasisinde Gebzeli Memurlar adlı eseriyle Kocaeli tarihine de katkı sunmuştu.

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL