Genel Güncel Manşetler Surmanset

Vali Aksoy Bloomberg HT Kanalında

Vali Hüseyin Aksoy, 10. Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonunun Ödül Töreni öncesi Bloomberg HT Kanalında Ali Çağatay’ın  canlı olarak sunduğu programın konuğu oldu. Vali Aksoy; “ Kocaeli, Türkiye’de sanayinin başkenti diyebileceğimiz bir konumda. Geçmiş..

Vali Aksoy Bloomberg HT Kanalında
Vali Hüseyin Aksoy, 10. Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonunun Ödül Töreni öncesi Bloomberg HT Kanalında Ali Çağatay’ın  canlı olarak sunduğu programın konuğu oldu.
Vali Aksoy; “ Kocaeli, Türkiye’de sanayinin başkenti diyebileceğimiz bir konumda. Geçmiş yıllardan itibaren başlatılan çalışmalarla bugün bu haklı konuma gelmiştir. Kocaeli’nde sanayinin daha iyi bir noktaya gelebilmesi için ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde yürütülen önemli çalışmalar söz konusu.  Bakanlıklarımız, Büyükşehir Belediyemiz, Sanayi Odamız, Ticaret Odalarımızla beraber kentte ortak akılla,  başta Başbakan Yardımcımız Sayın Fikri Işık olmak üzere ilin siyesileri ile birlikte uyum içerisinde örnek bir çalışma anlayışıyla  çalışmalarımız devam ediyor. 
GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTEMİZ, TÜRKİYE’DE BELİRLENEN  ON ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİNDEN  BİRİ HALİNE GELDİ
Kocaeli 2 üniversitesi olan  bir kent. Kocaeli Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi ile birlikte toplam 90 bine yakın bir öğrenci sayısına ulaşan bir kenttir.    Öğrenci şehri diyebileceğimiz  bir boyutu var. Özellikle Gebze Teknik Üniversitemiz, Türkiye’de belirlenen  on araştırma üniversitesinden  biri haline geldi ve  bu konuda özellikle sanayicilerimizle birlikte işbirliği  içerisinde teknolojinin daha iyi kullanılması ve  üniversite-sanayi işbirliğinin gelişmesi konusunda yakın  işbirliği içerisinde çalışmalar devam ediyor.  Kocaeli üniversitemizin  organizasyonluğunda Valiliğimizin koordinasyonluğunda  sanayicilerimizle işbirliği içerisinde ne tür eğitim çalışması yapabiliriz konusunda  bir çalışma başlattık.  Bu konuda özellikle üniversitelerimizden mezun olan gençlerimiz bazen iş bulamayabiliyor, sanayicilerimiz de istedikleri sektörde eleman bulamadıklarını  belirtiyorlar. Üniversitelerimizin yetiştirdiği öğrenci ile sanayicimizin ihtiyaç duyduğu öğrenci profili ile ilgili  Aralık ayı içerisinde geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştireceğiz. Bu toplantıda  ihtiyaç duyulan yeni alanlar varsa  bu alanların üniversitemizin ilgili  fakültelerinde, meslek yüksek okullarında açılması, ihtiyaç duyulmayan bölüm ve alanlar varsa bunların  kapatılması yönünde bir çalışma  stratejisini ortaya koyduk. İlimizdeki ihtiyaç duyulan nitelikli eleman yetiştirilmesi bakımından hem de yetiştirilen öğrencilerin iş bulabilmeleri bakımından çok önemli bir proje olarak bunu görüyoruz. 
Sadece üniversite ayağı yok, bizim meslek liselerimiz de aynı durumdadır. Zaman zaman meslek liselerinden mezun olan öğrencilerimizin; sektörde çalışmadığını, üniversiteye gittiğini ve üniversiteyi bitirdikten sonra başka alanlarda çalışabildiklerini görüyoruz. Bu bakımdan meslek liselerimizi de biz yine aynı şekilde ihtiyaç duyulan alanlarda ve bölümlerde öğrenci yetiştirme noktasında gerçekleştireceğiz.
TÜRKİYE’DEKİ AR-GE ÇALIŞMASI YAPAN FİRMA SAYILARINA BAKTIĞIMIZDA KOCAELİ’NDEKİ FİRMA SAYISI 77’YE ULAŞMIŞ DURUMDA.
Üniversite-sanayi işbirliği içerisinde ortak çalışmalar yapılıyor. AR-GE çalışmalarında üniversitelerimize sanayicilerimizin destekleri var.  Özellikle teknoloji geliştirme bölgelerine baktığımızda Türkiye’deki teknoloji bölgelerinden dört tanesi Kocaeli’ndedir. Bunlar özellikle teknoloji çalışmalarını  daha iyi bir noktaya gelebilmesi bakımından hem il ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak bir noktaya taşınması söz konusu. Bunların içerisinde en önemli olanı Bilişim Vadisidir. Bilişim Vadisi Kocaeli’nin değil  Türkiye’nin vizyonu olabilecek bir projedir. Birinci aşaması bitmek üzere olan  Bilişim Vadisi projesinde, oradaki yeni yapılan binada firmalara yer tahsis edilmeye başlandı. Büyük ölçekli  düşünülen bir projedir ve ilk ayağı tamamlandı ikinci aşamaları da önümüzdeki süreçte  devam edecek. Özellikle AR-GE çalışmaları konusunda da Kocaeli oldukça iyi bir konumda ve şu ana kadar Türkiye’deki AR-GE çalışması yapan firma sayılarına baktığımızda Kocaeli’ndeki firma sayımız 77’ye ulaşmış durumda. Dolayısıyla böylesine önemli bilgi ve teknolojileri geliştiren kapsamlı çalışmalar devam ediyor.
Herkesin mühendis olma şansı yok çünkü belirli seviyede farklı ihtiyaç duyulan alanlar var ve bu alanlara dönük eğitim vermek zorundayız. Gençlerimizi de bu noktada ikna edip onları bu seviyede iyi bir iş sahibi,  iyi bir gelir sahibi olabileceklerini anlatmamız gerekiyor.  Bu konuda üniversitelerimizin ilgili fakültelerin, meslek yüksekokulların kendi alanlarında öğrencileri bilgilendirmesi ve kendilerini tanıtmaları gerekiyor, çünkü öğrenciler çok fazla bilgiye sahip olmayabiliyor. Bu yıl üniversite tercihleri yapılmadan önce üniversitelerimizin işbirliğiyle  son sınıflarda, meslek liselerimizdeki gençlerimizin bölümler hakkında bilgilendirilmesini istiyoruz. Bu ve buna benzer çalışmaları önümüzdeki dönemde daha net bir şekilde ortaya koymayı hedefliyoruz.” diyen Vali, programın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL