Yaşam

Vatandaşlıktan çıkartılıyorlar

Resmi Gazete’de yer alan ilana göre haklarında soruşturma yürütülen ve firari durumda olan, aralarında FETÖ lideri Fetullah Gülen, HDP Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer ile eski HDP milletvekili Özdal..

Vatandaşlıktan çıkartılıyorlar

Resmi Gazete’de yer alan ilana göre haklarında soruşturma yürütülen ve firari durumda olan, aralarında FETÖ lideri Fetullah Gülen, HDP Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer ile eski HDP milletvekili Özdal Üçer’in de bulunduğu 130 isim 3 ay içinde Türkiye’ye dönmezlerse vatandaşlıktan çıkarılıyorlar. Listede FETÖ, PKK ve DEAŞ’tan aranan isimler olduğu belirtiliyor.

Fetullahçı Terör Örgütü elebaşı Fetullah Gülen’in de aralarında bulunduğu 130 kişinin Türk vatandaşlığından çıkarılması için süreç başladı. Gülen ve diğer kişiler, bugünden itibaren üç ay içinde yurda dönmezse Türk vatandaşlığından çıkarılacak.

İlanın 91. sırasında terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen’in ismi de yer aldı. İlanda, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’ndaki anayasal düzene karşı işlenen suçlar nedeniyle haklarında soruşturma ve kovuşturma yürütülen ve yabancı ülkelerde bulunmaları nedeniyle kendilerine ulaşılamayan kişilerin 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 29/2. maddesi gereğince bu ilanın Resmi Gazetede yayınlandığı tarihten itibaren 3 ay içerisinde Türkiye’ye dönerek ilgili mercilere müracaat etmedikleri takdirde bu kanun hükümlerine göre vatandaşlıklarının kaybettirileceği bildirildi.

Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun, “Türk vatandaşlığını kaybettirme” başlıklı 29. maddesinin ikinci fıkrası, “TCK’daki anayasal düzene karşı işlenen suçlar nedeniyle hakkında soruşturma veya kovuşturma yürütülen ve yabancı ülkede bulunması nedeniyle kendisine ulaşılamayan vatandaşlar, bu durumun soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı veya kovuşturma aşamasında mahkeme tarafından öğrenilmesinden itibaren bir ay içinde vatandaşlıklarının kaybettirilmesi amacıyla Bakanlığa bildirilir.Bakanlıkça Resmi Gazete’de yapılan yurda dön ilanına rağmen üç ay içinde yurda dönmemeleri halinde, bu kişilerin Türk vatandaşlıkları Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla kaybettirilebilir” hükmünü içeriyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL