Yeni nesil bisiklet istasyonları geldi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Daire Başkanlığı tarafından hayata geçirilen KOBİS (Kocaeli Bisikletli Ulaşım Sistemi) Projesi büyük ilgi görüyor. İzmit Merkez’de başlayan proje, 5. yılında 12 ilçeye yayıldı. KOBİS’in yeni..

Yeni nesil bisiklet istasyonları geldi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Daire Başkanlığı tarafından hayata geçirilen KOBİS (Kocaeli Bisikletli Ulaşım Sistemi) Projesi büyük ilgi görüyor. İzmit Merkez’de başlayan proje, 5. yılında 12 ilçeye yayıldı. KOBİS’in yeni nesil istasyonları Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu tarafından tanıtıldı. 12 ilçede kullanılan ve kullanıldığı ilk günden bu yana vatandaşların büyük ilgi gösterdiği KOBİS’te 35 yeni nesil istasyon kurulurken diğer istasyonlar baştan aşağıya yenilendi.

SEKA PARK’TA TANITIM PROGRAMI

Seka Park Kabin durağı yanında bulunan KOBİS Palmiye istasyonunda yapılan tanıtım programına Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç, Toplu Taşıma Dairesi Başkanı Salih Kumbar, Gençlik ve Spor Dairesi Başkanı Ali Bilgi, şube müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

BİSİKLET ÖNEMLİ BİR ULAŞIM ARACI

KOBİS’in çevreci bir ulaşım aracı olduğuna dikkat çeken Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu; “Bisiklet hem sağlık hem de önemli bir ulaşım aracı. Amacımız KOBİS ile şehir içinde farkındalık yaratmak. Vatandaşlarımızın bisiklet kullanarak ulaşım ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Bisiklet ile ulaşım hem tasarruflu hem de sağlık açısından önemli. Yenilenen KOBİS istasyonlarımızın vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Başkan Karaosmanoğlu, konuşmasının ardından Kent Kart Mobil Ofisi’ni gezdi.

 KENT İÇİ ULAŞIMI KOLAYLAŞTIRIYOR

Kent içi erişimi kolaylaştırmak, toplu taşıma sistemlerini besleyici nitelikte ara imkânlar oluşturmak, çevresel ve sürdürülebilir bir ulaşım aracının kullanılmasını özendirmek için kurulan Kocaeli Akıllı Bisiklet Sistemi “KOBİS” 2014 yılında hizmete başladı. İlk etapta İzmit şehir merkezinin ulaşım ağına entegreli bir şekilde tasarlanarak şehrin muhtelif bölgelerinde 18 Akıllı Bisiklet İstasyonu, 240 Adet Akıllı Park Ünitesi ve 120 Adet akıllı bisikletle hizmete başlandı.

12 İLÇEDE 70 KOBİS İSTASYONU

“KOBİS” projesini Kocaeli geneline yaygınlaştırmak adına 3. etap çalışmaları 2018 yılında başlandı. 3. etap’la birlikte 2019 yılı itibariyle 12 ilçede 35 Adet yeni Akıllı Bisiklet İstasyonu, 420 Adet Akıllı Park Ünitesi ve 262 Adet Akıllı Bisiklet eklendi. Yeni yapılan istasyonlarla KOBİS toplamda 70 adet akıllı bisiklet istasyonu, 864 adet akıllı park ünitesi ve 498 akıllı bisiklet ile hizmet vermeye başladı.

KOBİS SİSTEMİ YENİLENDİ

  1. Etap çalışmalarıyla eş zamanlı olarak KOBİS’in eski istasyonlarında teknolojik yenilikler yapıldı. Bu yeniliklerle; bisikletler daha sağlam ve estetik yapıya kavuştu. Her bisiklete GPS takip cihazı takılıp, takipleri kolaylaştırıldı. RF ID ve GPS teknoloji sayesinde veri tabanı ile irtibat kurarak aktif hale gelen sistemde bisikletin tüm hareketleri izlenebilir hale getirildi. Ayrıca yeni nesil bisikletlerde anahtarlı acil kilit sistemi de bulunuyor.

YENİ NESİL

Öte yandan KİOSK üniteleri ve yazılımları komple yenilendi. KİOSK ünitelerinin üst tarafında 61cm’lik bilgilendirme ekranı ve güvenlik kamerası eklendi. Dokunmatik yeni kullanım ekranı çok fonksiyonlu olarak geliştirilmiş yazılımı sayesinde kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlıyor. Park ünitelerinin yeni versiyonları ile bisikletlerin güvenliği arttırıldı. Dijital park ünitesi panelleri ile bisiklet alma ve iade işlemleri daha da kolaylaştırıldı.

NASIL ALINIYOR?

KOBİS, 498 Akıllı Bisiklet, 70 İstasyon, 864 Bisiklet Park alanından oluşuyor. Konumlandırılan 70 İstasyon, İzmit’te, ticaret merkezlerinde, konut alanlarında ve ulaşım odaklarında bulunarak, bisiklet yollarının üzerinde bir ağ oluşturmakta. Sistem, üye kartı, Kentkart ve kredi kartı olmak üzere 3 farklı şekilde hizmet veriyor. Akıllı bisiklet sistemini Kentkart ile kullanmak isteyen bisiklet severler; kiralama ‘kioskundan  ‘bisiklet kirala’ butonunu tıklayarak kiosk üzerindeki adımları tamamlaması, sonra sistemin verdiği 4 haneli şifreyi kullanarak bisiklet kiralayabilmektedirler. Fuar içinde bulunan Toplu Taşıma Dairesi Başkanlığı’ndaki Seyahat Kartları bürosuna başvuran bisiklet severler, üyelik sözleşmesini imzaladıktan sonra aldıkları üye kartları ile istedikleri her istasyondaki park ünitesinden bisiklet kiralayabilmekte.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL