Genel Güncel Magazin Surmanset Yaşam

KEFEK,“Çocuk İstismarı Vakalarını” değerlendirdi.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu Başkanlığında toplanan TBMM KEFEK Komisyonu “Çocuk İstismarı Vakalarına” yönelik gündemle toplandı. TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu..

KEFEK,“Çocuk İstismarı Vakalarını” değerlendirdi.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu Başkanlığında toplanan TBMM KEFEK Komisyonu “Çocuk İstismarı Vakalarına” yönelik gündemle toplandı.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu “Çocuk İstismarı Vakalarına” yönelik gündemle toplandı. KEFEK Başkanı R.Sezer Katırcıoğlu “Çocuk İstismarı Vakalarına” dönük yaptığı açıklamada, “Çocuklara yönelen cinsel istismar vakalarının tüm ülkeyi derinden yaralıyor. Alınan tüm önlemlere ve kamu kurumlarının tüm çabalarına rağmen çocuklara karşı cinsel istismar vakaları, cinsel saldırı suçları ve kadın cinayetlerinin yaşandığını görüyoruz. Bu vakaların dünyanın her yerinde yaşandığını bu durumun ortak bir sorun olduğunu da görmekteyiz” dedi

KOMİSYON OLARAK GEREKEN KATKI SAĞLANACAK

Komisyon toplantısının ana gündeminin cinsel istismar ve cinsel saldırı suçları önlemeye yönelik çalışmalar olduğunu belirten Katırcıoğlu, “Çocuklarımız ve kadınlarımızı cinsel istismar ve saldırı suçlarından korumak için neler yapılıyor, neler yapılabilir ve bu konuları bir kez daha tartışmak istiyoruz” ifadelerini sarf etti. Konuşmasının devamında ilgili bakanlardan oluşturulan komisyona da değinen Katırcıoğlu, “Bildiğiniz üzere, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla cinsel istismar ve saldırı suçlarının önlenmesine yönelik ilgili bakanlıklardan oluşan bir çalışma komisyonu kuruldu. Kanuni düzenlemeler Meclisimize de sunulunca Komisyon olarak gereken katkıyı sağlayacağımızı şimdiden belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.

DÜNYA’NIN BİRÇOK ÜLKESİNDE MEGAN YASASI UYGULANIYOR

“Çocuk İstismarı Vakalarına” yönelik gündemle ilgili toplantıya katılan diğer isimler arasında 23, 24.Dönem İstanbul Milletvekili ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Alev Dedegil, Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi 23. Dönem AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Aşkın Asan, Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, 26’ncı Dönemde 24 Mart 2016 tarihinde Başta Cinsel İstismar Olmak Üzere Çocuklara Yönelik Her Türlü İstismar Olaylarının Araştırılması amacıyla kurulan Araştırma Komisyonunun Başkanvekili Fatma Benli ve Komisyonun Sözcüsü Erkan Kandemir ile 23. ve 24. Dönem Milletvekili Kemalettin Aydın olurken, açılış konuşmasının devamında söz alan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Alev Dedegil, geçmişte yaptıkları çalışmaları anlattıktan sonra ABD’de uygulanan Megan Yasası’na değinerek, “Çocuk tecavüzcüleriyle ilgili ilk ve en kapsamlı çalışma Amerika’da yapılmış. Burada New Jersey’de 7 yaşında bir kız çocuğu bir cinsel saldırı sonucunda öldürülüyor. Buna karşı çok ciddi bir kamuoyu tepkisi oluşuyor, çok ciddi bir sivil hareket başlatılıyor ve 200 bin tane imza toplanıyor. Böylece bütün dünyada şu anda çocuğun ismiyle anılan Megan Yasası hazırlanarak yürürlüğe konuluyor. Megan Yasası’nda pedofillerin önce testosteron seviyesini düşürücü kimyasal bir ilaç verilerek cinsel güçleri düşürülmekte, suçlu daha sonra tedaviye alınmaktadır. Şimdi, bu yasa dünyada nerelerde uygulanıyor? Birkaç örnek sadece vereceğim. Çekya, Kanada, Arjantin, Filipinler, Amerika’nın 8 eyaletinde, İsveç, Rusya, Danimarka, İngiltere, Almanya, Polonya ve Fransa’da farklılıkları olabilir -tekrar bunun altını çizmek istiyorum- ama temelde bu yasa uygulanmaktadır. Raporlara göre de pedofil suçlarının yüzde 50’sine yakın bir azalma olduğu saptanmıştır.” şeklinde konuştu.

MEDYA’YA DA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

Sonrasında söz alan Prof. Dr. Aşkın Asan ise eğitimin ve medyanın rolüne değinerek, olayın çok boyutlu değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Sözlerinin devamında Asan, “Görevlilerin eğitimi yani polisin eğitimini, sağlık personelinin eğitimini, öğretmenin eğitimi, bunları çok önemsedik. Medyaya yönelik eğitimi çokca önemsedik. Mesela, medyanın olayları verirken nelere dikkat etmesi gerekmektedir? Cinsel davranış ya da saldırılarla ilgili haberlerin sunumunda medya ne yazık ki öyküler kullanmakta. Bunların doğru olmadığını belirttik, altını çizdik.” dedi.

KİMYASAL KASTRASYON UYGULANSIN

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Adana Milletvekili Dr. Necdet Ünüvar ise kamuoyunun gündeminden düşmeyen kimyasal hadım konusuna değindi. Hekim olması sebebiyle konuya vakıf olduğunu belirten Dr. Ünüvar, “Hadım ile kastrasyon birbirine karıştırılan 2 tane önemli kavramsal farklılık. Hadım, tamamıyla cinsel işlevsizleştirme yani cinsel fonksiyonun tamamen ortadan kaldırılması yani testis ve penisin tamamen çıkartılması anlamına geliyor. Hâlbuki, kastrasyon ise medikal yani ilaçlarla veya cerrahi anlamda testisin fonksiyonlarının azaltılması veya giderilmesi anlamına geliyor. Bilhassa bizim o dönemdeki çalışmalarımızda da medikal kastrasyon hususunda kamuoyuna çokça anlattık ama farklı yönlere çekildi ama kimyasal kastrasyon yani ilaçlar vasıtasıyla kullanılan kastrasyon özellikle çocuklara karşı işlenen cinsel içerikli suçlarda suçun ağırlığı bakımından ve tekrarlanmasının önlenmesi amacıyla başvurulan bir yöntem.”

Komisyon üyelerinin ve katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği KEFEK toplantısı, çocuk istismarına yönelik yasal düzenlemelerin ve alınabilecek ilave önlemlere dair kapsamlı değerlendirmelerin yapılmasıyla tamamlandı. Konuşmacılara teşekkür eden KEFEK Başkanı Katırcıoğlu, vahim olayların tekrar yaşanmaması adına KEFEK’in üzerine düşen her şeyi yapacağını belirtti.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL